Miksi äänisuunniittelu?

Teini-iästä asti olen kirjoittanut runoja. Vaikka monet asiat, niin lempiruuat kuin suosikkibändit, ovat vuosien varrella muuttuneet, runous on pysynyt näihin päiviin saakka. Runoudessa minua on aina kiehtonut mahdollisuus rakentaa utopioita ja dystopioita, nähdä unia, matkustaa ajassa ja paikassa. Kyky luoda omaa maailmaa. Kuvittelun lahja.

Sama asia vei minut äänisuunnittelun pariin. Vain mielikuvitus on siinä rajana. Voi kuvitella unenomaisia ääniä ja tehosteita, käydä avaruudessa ja syvyyksissä merenpinnan alla. Paikoissa ja tilanteissa, joihin ihminen fyysisesti ei mahdollisesti voi päästä. Ei ole pakko rajoittua realistisiin ääniin tai tietyn soittimen äänialaan.

Yksi kiinnostavista äänisuunnittelutehtävistäni on ollut Tulevaisuustalon esittelyvideo.

Äänessä piti kuvitella samat elementit jota Tulevaisuustalokin yhdistää: luontoa ja teknologiaa, nykyaikaa ja perinnettä, vastakohtien yllättävä harmonia. Yhdistin kanteleen ja luonnon äänet synteettisiin ääniin ja rytmeihin, luoden kokonaisuutta palveleva kokonaisuus. Tällä filosofialla teemme taustamusiikkia mainoksiin ja videoihin – ja tarvittaessa myös yksilöllisiä äänibrändeja äänilogoja.

Toinen esimerkki äänisuunnittelijan unelmatyöstäni on Valon kaupunki 2021 tapahtuman. Lasitaiteilija Katja Rauhamäki on luonut luovuuden ehtymätöntä lähdettä esittävän teoksen. Sain kuvitella sen runsauden lähteen äänet, kimmeltämistä, pulppuamista.

Tässä projektissa parasta on ollut asin, valon ja äänen, eri taiteiden kohtaaminen luovuuden lähteen ääressä. Minua kiehtoo yhteistyö eri taiteenlajien (teatteri, tanssi, kirjallisuus) kanssa ja teen sitä mielelläni.

Teen äänisuunnittelua myös matkailu-elämyksiin. Tällä hetkellä työn alla on Struve Experience-projektin äänisuunnittelu. Viime vuonna valmistuivat virtuaalinen Kivikauden polku ja valokuvaaja Ilona Pietiläisen Tuhansien tarinoiden maa-videokirja.

Olen saanut tehdä yhteistyötä Olgan kanssa Tuhansien Tarinoiden maa – digitaalisen tuotteen kanssa. Musiikki on vienyt mukanaan tarinaa eteenpäin. Lopputulos täydellinen musiikin myötäillessä. Kiitos Olga, tunne toteutuksesi avulla upea. Niin ilo oli tehdä tämä yhdessä. Ilona Pietiläinen Storygraphy.